Get Adobe Flash player

Сьогодні міські діти мало спілкуються з однолітками поза дошкільним закладом. Тому святкування дня народження у дитячому садку вдале рішення, до якого вдаються більшість батьків. По - перше, тут є багато можливостей і простору для дитячих веселощів. По - друге, не треба домовлятися з батьками гостей - свято відбудеться під час перебування дітей у дошкільному закладі.
А яке ж свято без святкового столу? Не секрет, що у дошкільному закладі не дозволяють частувати дітей тортами з кремом, тістечками та солодкими газованими напоями. Як бути?

Особливості організації частування дітей у ДНЗ

Питання організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування. збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опірності дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.

Дуже важливо не просто організувати для дітей грандіозне святкування у дитячому садку, а насамперед подбати про їхнє здоров'я. Минули ті часи, коли успіх свята визначали багатством наїдків на столі. Меню має бути таким, щоб діти пораділи смачним стравам, але не страждали від переїдання та розладу шлунку.

У дошкільному закладі на свято для дітей зазвичай готують солодкий стіл. У пункті 1.10 «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» {далі — Інструкція) зазначено, що для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати спечені у закладі пиріг, пиріжки, або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво промислового виробництва. З метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані тощо.

Тому, готуючи святковий стіл для дітей, варто надавати перевагу печиву чи коржикам без крему, ягодам та фруктам. Але треба пам'ятати, що продукти промислового виробництва, як-то цукерки, зефір, мармелад, соки для дитячого харчування тощо, відповідно до пункту 4.4. Інструкції можна використовувати лише тоді, якщо вони мають супровідні документи, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів. Супровідні документи мають засвідчувати гатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання (для продуктів, які швидко псуються, термін реалізації і час виготовлення позначаються у годинах).

З огляду на те, що діти забезпечуються повноцінним харчуванням у дошкільному закладі, не варто перевантажувати їх солодкими наїдками. Доречними будуть «нейтральні» фрукти, що зазвичай не викликають алергію: яблука, банани, виноград тощо. їх можна нарізати шматочками і гарно викласти на блюда, попередньо настромивши на «шпажки».

Зазвичай головним пунктом святкового меню до дня народження є торт із свічками. Але в дошкільному закладі торт слід замінити короваєм або пирогом. А свічки не слід встромляти прямо у пиріг - це негігієнічно. їх треба розмістити на спеціальних пластмасових підставках у центрі пирога або по краях.

Згідно з пунктом 4.7. Інструкції заборонено до використання в харчуванні дітей небезпечних в епідемічному відношенні продуктів харчування (м'яса та яєць водоплавної птиці, м'ясних обрізків, грибів, морозива, кремових виробів, копченої риби тощо), а також тих, що можуть привести до подразнення слизової оболонки шлунку (газованих напоїв, виробів у фритюрі, чіпсів, соусів, перцю, маринованих овочів тощо), та продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Як поєднати святкування з вихованням

Сервіруючи стіл для дошкільників, батькам і вихователям варто пам'ятати, що організація дитячого свята має і виховне значення. Відповідно до пункту 1.7. Інструкції, починаючи з раннього віку дітей, необхідно приділяти увагу вихованню у них культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. З двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році вчать користуватися виделкою, на п'ятому - негострим ножем. За накритим столом діти вчаться правильно сидіти, вміло користуватися столовими приборами, бути ввічливими зі своїми друзями.

Не секрет, що малюки проводять за святковим столом мінімум часу, надаючи перевагу іграм та розвагам. Тому, окрім святкового столу, варто поміркувати і над розважальною програмою. Взагалі, непроста й копітка це справа - святкування дня народження дитини. Але воно того варте...

Нормативні документи, що регламентують організацію харчування дітей в ДНЗ:

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591 зі змінами і допов-неннями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 р. № 873 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», затверджений наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 1 червня 2005 р. № 242/329, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 р. за № 661/10941 і  «Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затверджена спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 р. № 298/227, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 5 травня 2005 р. за № 523/12397

 

Авторизація

Відвідування

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
344
174
1417
3441
1030810
18.191.236.174
2
0
2

Авторські права 2012 @ ДНЗ "РОМАШКА" м. Березне, Рівненська область.

Усі права захищені. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.