Get Adobe Flash player

В нашій країні з року в рік зростає кількість випадків гострих отруєнь, а особливо серед дітей

Отруєння - тяжке захворювання, викликає попадання до організму різних хімічних речовин - рідких, твердих, газоподібних. Отруєння можуть бути самими різноманітними - різними отрутохімікатами, грибами, ягодами, лікарськими засобами. Особливо велика увага приділяється профілактиці інфекційних захворювань, зокрема харчових отруєнь, часто залежить від самого населення. В значній мірі це стосується також дуже небезпечних отруєнь, що виникають внаслідок вживання в їжу отруйних рослин - ягід, коренів, грибів тощо. В лісах, на полях і лугах, по берегах річок, озер і водоймищ росте багато отруйних рослин, плоди і квіт яких своєю яскравістю приємним смаком, подібністю до інших, широко відомих їстівних плодів, приваблюються не лише дітей, але й дорослих. Діти не розуміють того, що яка небезпека загрожує їм, нерідко беруть в рот і з'їдають ягоди, корені і листя отруйних рослин, внаслідок чого у них виникають тяжкі, іноді смертельні отруєнбя.

Дуже спокусливі для дітей, наприклад, ягоди вовчого лика. Красиві, яскраво - червоні, завбільшки з горошину ці ягоди містять в собі дуже отруйну речовину - дафнін. З'їдені дитиною 10-12 ягід можуть викликати у неї тяжке отруєння. Настає тяжке запалення слизової оболонки рота, шлунка, кишечника, сечовивідних шляхів, внаслідок чого з'являються кривавий понос, кров в сечі. Згодом наступають судорог. Смерть настає від ослаблення серцевої діяльності. Не менше небезпечні плоди конвалії, ягода купинка, крушина, трав'янисті рослини блекота, беладона і дурман. Отруєння цими рослинами трапляються переважно влітку і здебільшого у дітей. Перші ознаки отруєння цими рослинами з'являються через годину, а іноді й через 10 - 20 хвилин після вживання. У потерпілих, як правило, червоніє обличчя, розширюється зіниці, сохне в роті. Велика доза отрути може викликати параліч дихального центру і смерть.

Успіх лікування при отруєннях дикими травами у великій мірі залежить від вчасного надання першої медичної допомоги. При перших ознаках отруєнь рослинними отрутами людину треба негайно відправити до найближчої лікарні чи викликати лікаря. До прибуття лікаря необхідно очистити шлунок від отрути. Блювання, що виникає при отруєннях, сприяє видаленню отрути з шлунка. Якщо ж блювання нема, то його треба викликати штучно. Для цього треба дати хворобу випити кілька склянок підсоленої води і подразнюючи корінь язика пальцем або кінчиком чайної ложки, викликають блювання. Як протиотруту хворим дають 2 склянки молока або 2-3 яєчних білки, змішати з 1,5-2 склянками води. Потім потерпілому дають проносну сіль, активоване вугілля.

Важливим запобіжним засобом проти отруєнь дикоростучими рослинами є повсюдне знищення їх заростей, особливо поблизу дошкільних закладів, у садках, парках, дворах та інших місцях, де граються діти. Значна роль у профілактиці отруєнь травами належать педагогам, вихователям дошкільних навчальних закладів. Вони повинні навчити дітей відрізняти їстівні рослини від отруйних, попереджувати про небезпеку, яка їм загрожує в результаті вживання в їжу плодів, коренів і насіння отруйних рослин.

Пам'ятайте, що лікування при отруєні дикоростучими рослинами не завжди успішне. Отруєння легше попередити, ніж лікувати. Будьте обережні з дикоростучими рослинами. Не коштуйте плодів, не використовуйте корені і листя невідомих вам дикоростучих рослин для харчування і лікування.

Досить часто зустрічаються отруєння препаратами побутової хімії: столовий оцет, щаслива кислота, отрута для мишей, різні миючі засоби.

Клінічна картина отруєння: відразу виникає страшний біль в ротовій порожнині, гортані, епігастрії. Виникає опік слизової оболонки рота, стравоходу - це приводить до набряку і сильному слиновиділенню, забруднення при ковтанні, блювання з домішками крові. Слизова відривається кусками, „кров'яне місиво", пронос із кров'ю.

Перша допомога: дати винести абсорбуючий засіб (білкова вода 4 яєчні білки на 1 літр води, можна 1-2 стакани молока, соняшникову олію). Ніякому разі не можна давати соду при отруєннях кислотами і навпаки кислоту при отруєнні лугами. При взаємодії цих двох речовин в шлунку утворюється вуглекислота, яка посилює біль у шлунку і кровотечу. Летальна доза від 6-15 грам.

Останнім часом, особливо в зимовий період, почастішали випадки отруєння чадним газом. В побутових умовах отруєння може виникнути внаслідок порушення аліментарних правил користування пічним опаленням: рано засунута заслінка труби, при несправності печі, виході газу, при працюючому двигуні автомобіля в гаражі і тривалому знаходженні в закритій кабіні автомобіля, де створюється висока концентрація чадного газу. Утворюється чадний газ внаслідок неповного згоряння різних видів палива, вугілля, дров, нафти, природного газу. Механізм отруєння чадними газом полягає в тому, що потрапляючи через дихальні шляхи в кров швидко витісняє із гемоглобіна кисень і утворює стійку сполуку - карбоксигемоглобін., що не може зв'язуватися з киснем. В результаті цього порушується процес перекису водню із легень до організму і тканин, наступає гостре кисневе голодування тканин, перш за все головного мозку.

Перші ознаки отруєння: при легкій формі спостерігаються головний біль, головокружіння, шум у вухах, нудота, блювота, кашель, сльозотеча, біль за грудьми. При отруєні середньої тяжкості: короткочасна втрата свідомості, різка слабість, задишка, почервоніння обличчя, судоми. При тяжкій формі: втрата свідомості, кома, судоми, порушення дихання і кровообігу.

Перша допомога: винести потерпілого на свіже повітря. Якщо є можливість підключити кисень. Коли потерпілий при свідомості - напоїть його чаєм чи кавою. Ні в якому разі не можна давати алкоголь. Якщо потерпілий в стані коми, попередити попадання в дихальні шляхи блювотних мас, повернути голову на бік, зафіксувавши язик. Якнайшвидше доставити в лікарню.

 

 

 

Авторизація

Відвідування

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
139
331
1290
5077
1032446
18.118.0.240
2
0
2

Авторські права 2012 @ ДНЗ "РОМАШКА" м. Березне, Рівненська область.

Усі права захищені. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.