Get Adobe Flash player

В Україні щороку офіційно реєструється 300 - 400 тисяч випадків кишкових інфекцій, де летальних 80 % - діти.

 ГКІ спостерігалися у людей з давніх часів. Це і зараз є значна соціальна і медична проблема. Щорічно в Україні реєструється біля 54000 діарейних захворювань, біля 30 смертей, більшість з яких етіологічно залишаються нерозшифрованими через труднощі з оснащенням лабораторій.

Найчастіше збудниками ГКІ у дітей є віруси. ГКІ - це група інфекційних захворювань, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням ШКТ.

Провідними симптомами ГКІ є діарея (стул більше 3-х разів на добу) та блювота. Кишкові інфекції ведуть до зневоднення та електролітних порушень, які можуть загрожувати життю дитини.

Серед інфекційних захворювань у дітей ПСІ займають одне з перших місць. Дані епідеміологічного нагляду вказують на те, що 35-40%, а окремі місяці до 70% всіх випадків важких діарей у дітей до 5 років викликані рота- вірусною інфекцією.

Джерелом інфекції є хворі і носії. Збудники виділяються у зволоженому середовищі з фекаліями інфікованих осіб. Шлях передачі - фекально- оральний, під час прямого контакту та з іншими предметами (іграшки, меблі, одяг).

ГКІ викликані бактеріями (шигели, сальмонели, кишкова палочка, вібріонами(холерний вібріон)) -літні місяці, а рота-вірусна інфекція - в холодну пору року (грудень - травень).

Найбільш вразливими є діти, бо у них немає гігієнічних навиків (брудні руки, тягнуть все до рота).

Руки як у хворої так і в здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових інфекцій. Тому ці інфекції називаються хворобами «Брудних рук».

Початок - гострий, через 1-5 днів від моменту інфікування піднімається температура 38-40*1, симптоми інфекційного токсикозу, порушення свідомості, судоми, блювота, рідкий стілець. У дітей - переймоподібні болі в животі.

Лікування: Пити розчини, що містять сіль («Регідрон», «Хумана - електроліт»). Пити після кожного випорожнення. Дітям до 2-х років - 50-100 мл., 2-х - 10-ти років - 200мл. Контроль температури тіла. Дієта - обмежити продукти, які спричиняють надмірне осматичне навантаження на кишечник (тістечка, морозиво, цукерки, концентровані м'ясні бульйони). Рекомендовано продукти, які містять ніжну клітковину, яка здатна обволочувати слизову, захищаючи її (печені яблука, банани). їжа повинна бути кулінарно оброблена.

Батькам дітей, у яких є прояви кишкової інфекції (блювота, діарея), не слід самостійно призначати антибіотики.

У профілактиці важливо користуватися безпечною водою, дотримуватись санітарних норм, також при приготуванні їжі, не купувати продукти на стихійних ринках.

Авторизація

Відвідування

mod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcountermod_jvcounter
116
169
936
4723
1032092
18.224.149.242
1
0
1

Авторські права 2012 @ ДНЗ "РОМАШКА" м. Березне, Рівненська область.

Усі права захищені. При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.